Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar en projektledare på Naturvårdsverket om den negativa spiral som gör att betesskadorna ökar. Foto: SVT

Naturvårdsverkets åtgärdspaketet som ska minska betesskador i skogen

Publicerad

Mer mat i skogen till klövvilt och utökade jakttider är två av åtgärderna som Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen har presenterat.

Syftet är att komma tillrätta med betesskadorna i skogen.

I Värmland skadas 16 procent av alla tallar i ungskog av betande vilda djur, det visar en sammanslagning av de tre senaste älgbetesinventeringarna. Det är långt ifrån det nuvarande nationella målet att fem procent av de unga tallarna ska skadas av vilt. 

Fokus på samverkan

I oktober presenterade Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen sitt nya paket med åtgärder för att minska betesskadorna på skogen. Stort fokus ligger på att satsa på samverkan mellan skogsägare och jägare.

– Vi har i vårt uppdrag att främja både brukandet av vilt och skogsproduktion. Ökad samverkan är den enda vägen framåt, säger Jens Andersson, projektledare på Naturvårdsverket.

– Alla har olika ingångspunkter och det behöver till sist bli en kompromiss som alla kan leva med.

I klippet berättar projektledare Jens Andersson på Naturvårdsverket om den negativa spiral som gör att betesskadorna ökar.

Några av förslagen för att minska betesskador i skogen

  • Utökade jakttider på vissa hjortdjur, att nuvarande riktlinjer för skyddsjakt uppdateras och att möjlighet ges till skyddsjakt på enskilds initiativ på årskalv av älg.
  • Skogsstyrelsens samverkansprojekt med lokala aktörer ”Mera tall / Samverkan skog och vilt” bör intensifieras och fokusera än mer där behovet är störst. Arbetet föreslås integreras ytterligare i befintlig struktur för älgförvaltningen.
  • Lokala och regionala aktörer ska ges möjlighet att söka medel för innovationsprojekt i syfte att tillsammans utveckla lokala förvaltningsmodeller och verktyg för att minska betesskadorna.
  • Ökade satsningar på utbildning om hur såväl viltförvaltning som skogsskötsel kan bedrivas för att minska skadorna.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.