Niclas Grahn är präst i Norrstrandskyrkan Foto: SVT/TT

Att förnya sitt äktenskapslöfte – en växande trend

Uppdaterad
Publicerad

Att förnya sitt äktenskapslöfte är en ny trend som verkar växa sig allt starkare. Svenska Kyrkans präst i Norrstranskyrkan i Karlstad välkomnar nya trender som känns relevanta i folks liv.

Det är eftermiddag en vanlig vardag i juni i Karlstad. Solljuset silar långsamt in genom de stora, färgtonade fönstren till kyrkosalen i Norrstrandskyrkan i Karlstad. Prästen Niclas Grahn går runt och tänder stearinljus innan han sätter sig på en stol framme vid altaret. Vi ska prata om en trend som verkar vara på framåtgående – nämligen den att förnya sina äktenskapslöften.

– Första gången jag var med om detta blev jag uppringd av ett par som ville förnya sina löften hos oss. Jag, musikern och vaktmästaren som var med blev alla väldigt berörda. Det var så vackert, berättar han.

LÄS MER: Andreas och Lollo gifte om sig

Drop-in-förnyelse

Efter det valde kyrkan i vintras att erbjuda drop-in förnyelse av äktenskapslöften. Något som man tyckte blev lyckat och man planerar att fortsätta erbjuda. Och Niclas Grahn berättar att ser det som en av kyrkans viktigaste uppgifter att vara med och hålla riter vid olika slags stora händelser i livet.

– Förnyelse av äktenskapslöften är en rit som har blivit lite vanligare de senaste åren. Jag tror att det kan vara jätteviktigt och värdefullt att stanna upp i en relation och att inte ta varandra för givet utan tala om för varandra att vi vill fortsätta detta som vi har påbörjat.

Välkomnar nya riter

Och han stänger inte kyrkoporten för att införa fler nya riter i kyrkan.

– Det gäller att vara lyhörd för vad som bär och som är meningsfullt. Jag är alldeles övertygad om att det kommer uppstå nya sammanhang där livet behöver ritualiseras. Det tar aldrig slut och det är väldigt spännande att få arbeta just med detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.