Fackliga frågor kommer upp till diskussion vid grillkvällarna på Gruvön i Grums. Foto: SVT

Fackliga frågor vid grillen på Gruvön

Publicerad

Under de senaste ett och ett halvt åren har Grums befolkning ökat med uppemot 2 000 personer under arbetsveckorna. Det är folk som arbetat med att bygga den nya KM7:an på Gruvöns bruk. Och för facket har det inneburit att man fått söka nya kontaktytor – till exempel grillfester.

– Det här ett jättebra tillfälle för oss. En gång i månaden bjuder facket in till grillfest. 200-300 av de som arbetar på jättebygget brukar komma för att få en hamburgare, men också för att få diskutera fackliga frågor om den stora arbetsplatsen, säger Jari Viitakangas, ombudsman på Byggnads.

Arbetsvillkor – ett problem

Enligt Viitakangas är det inte sällan problem med den utländska, inhyrda arbetskraften.

– Det är oftast där vi har problem med arbetsvillkoren, det är oftast där vi har problem med hur de bor och hur de får lön. Det här är problem som vi inte får höra när vi besöker bygget. Men på grillfesten får de en chans och berätta, säger Jari Viitakangas.

Arbetsplatsolyckor

Det är ett stort bygge på Gruvön med många olycksrisker och många människor inblandade. Bara bland Byggnads medlemmar rapporteras nio arbetsplatsolyckor som lett till frånvaro och många småincidenter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer