Se bilder på det dumpade avfallet och hör Britt Carlsson vid Miljöförvaltningen berätta mer om vem hon hoppas ska betala notan på drygt 2,2 miljoner kronor. Foto: Karlstads kommun/ SVT

Dumpat avfall på Segerstad kostar Karlstads kommun 2,2 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 2,2 miljoner kronor. Det blir notan för Karlstads kommun efter att man sanerat marken på Segerstad där det 2016 dumpades miljöfarligt avfall. Fastighetsägaren dömdes vid Värmlands tingsrätt för bland annat otillåten miljöverksamhet men det blev kommunen som fick ansvara för att avfallet forslades bort.

– Det var viktigt för kommunen att vi fick upp det så snabbt som möjligt. Det innehöll bland annat asbest, bly och zink, säger Britt Carlsson, chef vid tillsynsavdelningen på Miljöförvaltningen.

I samband med att polisen gjorde en husrannsakan 2016 hos fastighetsägaren på Segerstad i ett annat ärende upptäcktes högar med delvist nedgrävt avfall på fastigheten. Grannar kontaktade även kommunen och var oroliga för att farliga ämnen kunde nå deras dricksvatten.

– Vi bedömde det som utsiktslöst utifrån vad vi visste i ärendet sedan tidigare, att fastighetsägaren själv skulle ta upp avfallet, säger Britt Carlsson.

Se bilder på avfallet på plats och hör Britt Carlsson vid Miljöförvaltningen berätta mer om vem hon hoppas ska betala notan på drygt 2,2 miljoner kronor.

Kopplingar till annat miljöärende

Fastighetsägaren dömdes av Värmlands tingsrätt till ett år och sex månaders fängelse för bland annat otillåten miljöverksamhet. I samma mål dömdes en man i Stockholm till två års fängelse för miljöbrott, för att ha organiserat mottagandet och hanteringen av avfallet. Enligt kammaråklagare Kristina Persson vid Riksenheten för Miljö- och Arbetsmiljömål, som höll i utredningen, finns det kopplingar i målet till den illegala sophantering som skett i mellansverige med NMT-koncernen och företaget Think Pink.

Fastighetsägaren och mannen från Stockholm har överklagat tingsrättsdomen till Hovrätten för Västra Sverige. Båda vill bli frikända.

Hovrätten planerar hålla huvudförhandling i slutet av augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.