Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är svårt att hitta funktionärer och ledare i idrottsklubbar i glesbygd. Det säger två engagerade eldsjälar inom idrotten i norra Värmland. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Avfolkning och pendling problem för idrotten

Publicerad

Det är svårt att hitta funktionärer och ledare i idrottsklubbar i glesbygd. Det säger två engagerade eldsjälar inom idrotten i norra Värmland.

I klippet ovan hör du mer om svårigheterna för idrotten.

I den nordligaste delen av Värmland finns idag bara en enda fotbollsklubb kvar. Nordvärmlands FF har sitt säte i Sysslebäck fem mil norr om Stöllet. Torbjörn Persson är en av klubbens eldsjälar.

– Vi har ju försökt hålla igång verksamhet på fler platser, men det är svårt. Avfolkningen är ett stort problem, säger han.

Pendling påverkar

Han får medhåll av Peter Lindgren, idrottskonsulent på Riksidrottsförbundet-SISU i området. Han pekar även ut arbetspendlingen som en svårighet.

– Ju längre man kommer ut i glesbygd, desto fler arbetspendlar, säger han.

I klippet nedan ser du 13-årige William som lyckats vända trenden i värmländska Stöllet och samla alla bygdens barn för fotbollsträning:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter ett decennium sparkas det fotboll på Älvuddens IP i värmländska Stöllet igen, och det är 13-årige William Grunds förtjänst. Hör honom berätta i klippet. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.