Foto: SVT

Avhopp på universitetet efter högerradikal students aktivitet

Uppdaterad
Publicerad

Den kände högerradikalen Christian Peterson är student på kursen Interkultur: Ras och vithet i Sverige på Karlstads universitet. Enligt Dagens Nyheter har hans agerande i samband med undervisningen fått hälften av kursdeltagarna att hoppa av. Det skriver tidningen i dag.

Christian Peterson har ett förflutet i nazistiska NMR och driver i dag ett högerradikalt projekt där han kallar sig Förtalsombudsmannen. I projektet hjälper han bland annat radikala nationalister att driva förtalsmål mot meningsmotståndare.

Skriver nedsättande

Enligt Dagens Nyheter har han under den pågående kursen Interkultur: Ras och vithet i Sverige skrivit nedsättande om såväl kurskamrater som läraren Tobias Hübinette i sociala medier. Han har också filmat i samband med undervisning. Det obehag som detta lett till har fått hälften av deltagarna att hoppa av utbildningen och Tobias Hübinette att sjukskriva sig, uppger Dagens Nyheter.

Enligt Dagens Nyheter har Christian Peterson avböjt att kommentera uppgifterna. Christian Peterson hänvisar dock till en kommande podd där han ska diskutera saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.