Foto: SVT

Babypottning – mottrend i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det inte ovanligt att barn har blöjor upp till tre till fyra års ålder. Men det finns en mottrend i samhället, ”babypottning”. Lucia Nigros son Adam började gå på toaletten vid två månaders ålder.

Adam är bara tre månader gammal, men med stöd kan han ändå sitta på pottan och göra sina behov. Det var en månad sedan som nyblivna mamman Lucia Nigro höll Adam över toalettstolen för första gången.

– En morgon hade jag bestämt mig för att börja. Jag ”grodhöll” honom över toalettstolen och det kom lite kiss. Jag blev överlycklig bara för det, säger Lucia och skrattar.

”Grodhålla” betyder att man håller bebisen i knäveckan, så att benen blir formade som en grodas. Den positionen underlättar så att tarmen töms helt och hållet.

Förespråkar tidig potträning

När Lucia Nigro inte är mammaledig arbetar hon som ST-läkare på Centralsjukhuset i Karlstad, men hon är också ordförande i föreningen Blöjupproret, som förespråkar tidig potträning och babypottning. Babypottning går ut på att föräldern tidigt lär sig vilka signaler barnet ger när det behöver göra sina behov.

– Jag ser till exempel att han blir orolig vid bröstet. Det är det enda jag ser som är jättetydligt. Vissa gånger kan det komma något, andra kommer det bara en rap. Hos vissa barn kan det vara en min de gör när de koncentrerar sig, och då kan det vara något på väg, säger hon.

Blöjor allt högre upp i åldrarna

ST-läkarna Terese Nilsson och Anna Leijon. Foto: SVT

Två ST-läkare har precis gjort en studie om inställningen och kunskapen till potträning hos föräldrar och BVC-sjuksköterskor vid Landstinget i Dalarna. ST-läkarna säger också att forskning visar att föräldrar låter sina barn ha blöjor högre upp i åldrarna, bland annat på grund av att produkterna har blivit bättre.

– Det är jättebekvämt för barnet också, då behöver man inte avbryta leken, det är bara att fortsätta göra det du håller på med. Dagens supermoderna blöjor gör att motivationen minskar för både föräldrar och barn, säger Anna Leijon, en av ST-läkarna som genomförde studien i landstinget i Dalarna.

Hur länge har barn blöjor idag?

– Det är inte ovanligt upp till tre-fyra års ålder. Det är att jämföra med för 60 år sedan när i princip alla barn var blöjfria vid ett och ett halvt års ålder, säger hon.

– Det finns studier som pekar mot att det finns en koppling mellan bland annat förstoppning och senare blöjfrihet. Och förstoppning är en betydande del av problematiken som vi ser på både BVC, primärvård och barnkliniken, säger ST-läkaren Terese Nilsson.

Fler fördelar

Lucia Nigro trycker på att det är viktigt att inte skuldbelägga föräldrar för att de har blöjor länge på sina barn. Alla människor är olika, och det som

Lucia Nigro, mamma till Adam, 3 månader. Foto: SVT

fungerar bra för en person fungerar mindre bra för en annan. Dessutom är hon noga med att inte stressa över att pottningen inte fungerar som hon hade tänkt.

– Jag har ju bara varit mamma i tre månader, så jag har inte så stor erfarenhet. Om jag fångar allt på pottan en dag så blir jag glad, men jag stressar inte om det inte blir så, säger hon.

Och förutom att Lucia Nigro sparar pengar och producerar mindre sopor när hon låter Adam gå på pottan istället för att ha blöja, så har hon upptäckt ännu fler fördelar.

– Barnen kan till exempel visa när de är trötta eller när de är hungriga, eller när de är nödiga på något sätt. Det blir roligt att som förälder lära känna sådana signaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.