– Det här är väldigt rätt och det känns bra. Det säger Daniel Bäckström (C), riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson för Centerpartiet från Säffle. Han har kämpat för att få en artilleriutbildning till regementet i Kristinehamn. Foto: SVT

Daniel Bäckström (C): ”Det känns väldigt rätt”

Uppdaterad
Publicerad

– Det här är väldigt rätt och det känns bra. Det säger Daniel Bäckström (C), riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson för Centerpartiet från Säffle. Enligt det förslag som Försvarsberedningen lagt fram idag föreslås bland annat att en artilleriutbildning läggs i Kristinehamn/Villingsberg.

Försvarsberedningen föreslår fyra nya regementen, utökad militär verksamhet och fler värnpliktiga.

– Jag har kämpat stenhårt för att få med det här. Det är kostnadseffektivt att gå tillbaka till området i Kristinehamn samtidigt finns ett behov av militär verksamhet i den delen av Sverige, det är strategiskt rätt med närheten till Norge, säger Bäckström till SVT Nyheter Värmland.

Igång före 2025

Enligt Daniel Bäckström betyder det, om förslaget blir verklighet, att ett par hundra personer kommer få militär grund- och artilleriutbildning i Kristinehamn/Villingsberg årligen. Men det kommer inte bli ett fullständigt regemente. Verksamheten ska vara igång före år 2025, enligt planerna.

Budget på 84 miljarder

Idag finns inte full politisk enighet om finansieringen av försvaret. Det handlar om en försvarsbudget på 84 miljarder kronor år 2025 som regeringen hittills inte varit beredd att slå fast.

– Men jag ser att det finns en majoritet i riksdagen om försvarsbudgeten, säger Daniel Bäckström.

Antalet värnpliktiga ska, enligt förslaget, utökas från 3000 till 8000 personer per år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer