Foto: Anders Gustafsson

Bakläxa om fågelskydd

Uppdaterad
Publicerad

En dom från Mark- och miljödomstolen i Vänersborg river upp Länsstyrelsens tidigare beslut att upprätta ett tillfälligt fågelskyddsområde vid Tossebergsklätten i Sunne.

Beslutet togs i mitten av maj för att skydda häckande rovfåglar. Beslutet innebar att ingen fick vistas i det berörda området mellan den 14 april och tills dess att häckningen är över i mitten av juli.  Det här upprörde bland annat skärmflygarna i klubben Solskärmarna som brukar flyga i området. Tillsammans med Flygsportförbundet, Skärmflygförbundet och Hängflygförbundet överklagade klubben beslutet. Sin överklagan motiverade de med att de inte hade fått lämna sina synpunkter innan Länsstyrelsen fattade sitt beslut.

Och nu får de överklagande rätt av Mark- och miljödomstolen. I domen skriver domstolen att Länsstyrelsen borde ha lyssnat på skärmflygarna innan de tog sitt beslut. Det här tycker domstolen är en så stor brist i handläggningen att ärendet nu skickas tillbaka till Länsstyrelsen för ny handläggning.

– Det är ett felaktigt beslut så det är bra att det rivs upp. Det är viktigt att saker och ting går rätt, säger Niklas Carlsson som är talesman för Solskärmarna.

Som Värmlandsnytt kunde berätta i lördags har klubben nu byggt en ny startplats utanför fågelskyddsområdet.

– Om den fungerar så kommer vi att använda den under själva häckningstiden, säger Niklas Carlsson. Vi vill också att falken ska få finnas men ser inte att vi ska behöva sluta flyga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.