Arkiv. Kommunstyrelsen i Eda stoppar försäljningen av Hypermats egenmalda köttfärs. Foto: SVT

Bakterier i köttfärsen tvingar gränsbutik stoppa försäljningen

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsbutiken Hypermat i Charlottenberg förbjuds att sälja sin egen malda köttfärs. Upprepade kontroller har visat att köttfärsen innehållit höga halter bakterier, så kallade aeroba mikroorganismer.

– Vi tar det här på allvar, vi utreder vad som gått fel och försöker åtgärda det, säger Kaj Hänninen, vd på Hypermat i Charlottenberg.

Butiken har under en längre period vid upprepade provtagningar 2018 och 2019 haft köttfärs som inte klarat gränsvärdena.

Det har handlat om för höga halter aeroba mikroorganismer och e colibakterier. Vid ett tillfälle har man också haft salmonellasmitta i köttfärsen.

Affären stoppas från att sälja köttfärsen

Nu stoppar kommunstyrelsen i Eda med omedelbar verkan försäljningen av köttfärsen.

”Verksamheten har påvisat allvarliga brister i sin hantering av livsmedel samt saknar adekvata rutiner för att säkra livsmedel...” motiverar kommunstyrelsen sitt beslut.

– Det som varit tidigare har jag inga kommentarer till, men nu tittar vi på det här och ska se till att vi får tillfredsställande resultat, säger Kaj Hänninen.

Han säger att de bland annat byter leverantörer av det kött som ska malas ner till köttfärs.

Kommer att dröja några dagar

Innan resultaten är tillfredsställande säljer butiken fabriksförpackad köttfärs.

– Förhoppningsvis har vi hittat lösningarna och kan börja sälja vår egen köttfärs på tisdag nästa vecka, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.