Foto: SVT

Värmland klarar norska myndighetens krav

Uppdaterad
Publicerad

I morgon fredag kommer norska regeringens besked om ifall gränsen till Sverige öppnas.
De nya siffror av antalet coronasmittade som presenterats de senaste veckorna pekar på att Värmland klarar kraven som norska Folkehelseinstituttet ställer.

Örjan Olsvik, som är professor i medicinsk mikrobiologi vid universitetet i Tromsö säger till norska public-servicebolaget NRK att i Värmland ligger coronasmittan under gränskraven.

– Det enda området som klarar kraven är Värmland, säger han till NRK.

”Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att Värmland, Kalmar, Blekinge och Skåne har 20 eller färre nya smittade per 100 000 invånare. Det betyder att regionerna kan få grönt ljus”, skriver NRK på sin webbsida, inför fredagens beslut.

Professorn bekymrad över läget i Sverige

Kravet är, enligt norska Folkehelseinstituttet kriterier, färre än 20 nya coronafall per 100 000 invånare de senaste två veckorna och att mindre än fem procent av de som testats de senaste veckorna visar sig vara smittade.

Samtidigt görs en helhetsbedömning för hela landet.

Örjan Olsvik är, enligt NRK, bekymrad över situationen i stort i Sverige.

– De nya talen var ingen bra läsning, smittan har ökat i landet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer