Fiske för barn i förebyggande syfte

Publicerad

Sammanlagt 25 stycken barn har träffats för att delta i en fiskeskola. Några har haft erfarenhet sedan tidigare medan andra har fiskat för första gången. Fiskeskolan är en ideell idé av Jimmy Alm som har ett stort fiskeintresse.

I år har det arrangerats flera träffar i både Säffle och Filipstad. Zion Sjögren Takman är en av dem som varit med på fiskeskolan.

– Man kan lära sig om fiske eller om man har fiskat tidigare kan man åka hit för att det är kul och det gör jag, säger han.

Vad är det roligaste med fiske?

– Det måste vara momentet innan man känner hugget på kroken. Det är spännande.

”Bättre att de fiskar än hänger på stan”

Initiativtagaren till fiskeskolan, Jimmy Alm, jobbar också ideellt med ungdomar i Säffle.

– Jag har sett att det är stora problem där, tyvärr, med droger och olika grejer. Det vill jag förebygga med det jag kan och det jag har. Det är också en stor del till att jag gör detta. Det är bättre att de fiskar än hänger på stan. Sedan och har trygga vuxna runt sig.

Har fler planer för skolan

Fiskeskolan har i fjol och detta året varit i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Studiefrämjandet med ekonomiskt stöd av Region Värmland.

Framöver kan Jimmy Alm tänka sig att fortsätta ideellt, om inte skolan är med. Och då tillsammans med en kompis.

– Vi har lite planer. Det handlar inte bara om att meta vid kanten, utan kanske också åka ut med båt till och med så de får känna på hur fiske kan vara.

I klippet berättar Jimmy Alm om fiskeskolan. Emmelie Blom och Zion Sjögren Takman berättar om de har fångat någon fisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.