Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Genom en digital utbildning kunde personal lära sig hur man bättre möter och ger stöd till föräldrar. Foto: Elias Andersson/SVT

Bebissimulator ska hjälpa blivande föräldrar med kognitiva svårigheter

Publicerad

Under onsdagen anordnade Region Värmland en webbutbildning för personal inom regionen och kommunerna om hur de kan bli bättre på att möta och ge stöd till personer med kognitiva svårigheter som är eller vill bli föräldrar. Ett av verktygen är en bebissimulator.

Det är viktigt att personer med kognitiva svårigheter, som till exempel intellektuell funktionsnedsättning får möjlighet att göra ett informativt val kring föräldraskap, menar Regionen.I samband med utbildningen införs det även en ny samverkansrutin i kring hur regionen och kommunen jobbar kring dessa frågor. Bland annat använder man sig av ett pedagogiskt samtalsmaterial och det finns möjlighet att låna en babysimulator som ska ge en bild över hur det kan vara att ta hand om ett barn.

-  Utbildningen ska ge verktyg i hur man kan ge stöd så att de får det föräldrastöd de har rätt till och att de får stös så de kan ta ett informativt val kring föräldraskap, säger Åsa Karlsson, enhetschef vid vuxenhabiliteringen inom Region Värmland.

I klippet berättar Åsa Karlsson enhetschef vid vuxenhabiliteringen om hur bebissimulatorn fungerar.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer