Foto: TT

Bedrägerier via bank-id ökar explosionsartat

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har telefonbedragare som kapar ditt mobila Bank-ID ökat explosionsartat i hela landet.

– Jag tror att vi har haft femton fall i Värmland, en del var bara försök. Det här har exploderat i hela Sverige, säger Eva-Marie Hallgren, gruppchef på bedrägeri.

Att få sitt mobila bank-id kapat av bedragare har sedan i våras ökat dramatiskt i hela Sverige. Det sker genom att på olika sätt lura personer att identifiera sig och signera med bank-id.

Oftast ringer bedragarna från ett nummer som ser ut att vara bankens och så säger de att de vill hjälpa dig att stoppa ett pågående bedrägeri, men i stället kapar de din internetbank.

– Vi har sett samma tillvägagångsätt på många av fallen, de ringer och säger att de är från en bank,eller som nu de sista veckorna har de även börjat med att de säger att de ringer från Elgiganten. De säger att du beställt exempelvis en telefon och vill ha personlig information och kontouppgifter. Uppge inte det, säger Eva-Marie Hallgren.

Kan drabba alla

Har ni sett något mönster, vilka som drabbas mest av det här?

– Det här kan drabba människor i alla åldrar, säger Eva-Marie Hallgren.

Hur kan man skydda sig mot sådant här?

– Man ska aldrig någonsin logga in med sitt bank-id på uppmaning från någon. Hur stressad man än känner sig, lägg på och ring upp banken själv efteråt, säger Eva-Marie Hallgren och fortsätter:

– De kommer ju åt allt om de väl är inne på banken, de kan sälja fonder, föra över pengar, ja allt.

Blev av med 90 000 kronor

I Värmland har bland annat en kvinna i 60-års åldern i Torsby drabbats av mobilt bank-id bedrägeri efter att en man ringt och sagt att han varit från banken och ville hjälpa henne att förhindra ett bedrägeri.

Hon loggade in med sitt bank-id och blev av med 90 000 kronor. Pengarna swishades till ett telefonnummer skrivet på en kvinna i Sundbyberg.

– Det här ärendet är skickat till Stockholm, så det är polisen där som kommer att utreda det här, säger Eva-Marie Hallgren.

Vad händer om man blivit lurad

En person som blivit utsatt för ett bankbedrägeri kan, enligt Allmänna reklamationsnämnden (ARN), i värsta fall bli ansvarig för hela beloppet som bedragaren lyckats ta ut eller i alla fall för en självrisk på 12 000 kronor.

ARN har prövat sex sådana här fall, i flera av fallen har nämnden kommit fram till att bankerna ska ersätta kontohavarna för de obehöriga uttagen efter avdraget för självrisken på 12 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.