Foto: SVT

Befolkningen i Filipstad minskar mest i landet

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade SCB sin befolkningsstatistik för första halvåret 2019. Den visar att Filipstad och Säffle är de två kommuner där befolkningen minskar mest i landet.

Filipstad minskade med 145 personer och Säffle med 124 personer.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på befolkningsminskning men vi tror också att det är en naturlig följd av den kraftiga invandring som vi haft sedan 2012. Att människor nu flyttar ut är effekten av en svag arbetsmarknad, det finns inte jobb så att det räcker, säger Claes Hultgren, kommunchef Filipstad.

Kraftig minskning av födelsetalen

Filipstad har under de senaste åren tagit emot många nyanlända och många som bosatt sig i kommunen har gjort det med etableringsbidrag eller som anhöriginvandrare. Det man ser nu är en kraftig minskning av människor ur de grupperna som bosätter sig i kommunen. Man har också sett en kraftig minskning av födelsetalen – vilket man även det tror hör i hop med den minskade migrationen.

Men att befolkningen minskar behöver inte vara ett problem i sig menar Claes Hultgren.

– Det beror på vilka det är som flyttar. Är det egna företagare som lämnar kommunen är det naturligtvis inte bra, men är det personer som varit arbetslösa och som hittar ett jobb någon annanstans är det bra både för personen och regionen.

Kommer behöva anpassa verksamheter

Kommunen kommer nu att vidare analysera vilka det är som flyttar och varför, liksom vilka konsekvenser det kommer att få.

– Vi  kommer behöva anpassa våra verksamheter efter en minskad befolkning precis som vi behövt anpassa oss när befolkningen har ökat, säger Claes Hultgren, kommunchef Filipstad.

Även i Hagfors, Munkfors, Torsby, Storfors och Kristinehamn minskade befolkningen.

Trots detta ökar befolkningen i Värmland som helhet med 358 personer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Filipstad är arbetslösheten bland nyanlända skyhög. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer