Licensjakten omfattar Gullsjöreviret, väster om Ockelbo och Prästskogenreviret, norr om Kårböle. Totalt får tolv vargar skjutas. Se vilthandläggaren på länstyrelsen i Gävleborg berätta mer. Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Begäran om skyddsjakt i Ransätersområdet avslås

Uppdaterad
Publicerad

Klarälven-Fryken Älgförvaltningsområde begärde förra veckan skyddsjakt på varg i Skacksjöreviret efter att såväl hundar som tamboskap angripits i området de senaste åren. Men Länsstyrelsen i Värmland avslår begäran med hänvisning till att det inte finns större risk för skada i området än i ett genomsnittligt vargrevir.

Länsstyrelsen konstaterar att det förevarit sju säkerställda vargangrepp i området sedan 2017, varav två under det senaste året, och att detta inte är tillräckligt för att bevilja skyddsjakt. I sitt beslut att avslå skyddsjaktbegäran anger de att det bör ha varit minst fyra angrepp inom loppet av ett år för att vargarna ska kunna bedömas utgöra en större risk för skada än vargar i ett genomsnittligt revir.

”Helt oskygga vargar”

I skyddsjaktsansökn uppge också att vargarna är helt oskygga och närgångna. Länsstyrelsen konstaterar i sitt beslut att en förrymd hund av rasen American wolfdog, alltså en varghybrid, rört sig i området samtidigt som folk uppger sig ha sett varg i människors närhet. Det i sig gör det osäkert om alla vargrapporter som kommit in verkligen handlar om varg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer