Bekämpningsmedel i råvatten i Sunne

Uppdaterad
Publicerad

Provtagningar av råvattnet i Öjerviks vattenverk i Sunne har visat att det innehåller halter av bekämpningsmedlet pentaklorfenol.

– Det finns inga spår i dricksvattnet hos användare. Ingen hälsorisk föreligger i nuläget. Däremot utökar vi provtagningen och startar omgående en extern utredning. Vi behöver ta reda på hur vattenverkets process skulle kunna förses med filtrering för att reducera bekämpningsmedlet, säger Hans Nilsson, enhetschef för vatten & avlopp i Sunne kommun, i ett pressmeddelande.

I dagsläget har kommunen inget svar på var bekämpningsmedlet kommer ifrån. Tidigare provtagningar, som genomförts sedan 2002, har inte påvisat bekämpningsmedlet.

Öjerviks vattenverk försörjer Sunne tätort, Västra Ämtervik, Öjervik och Rottneros med dricksvatten.

Pentaklorfenol (PCP) är en klorerad aromatisk fenol som är starkt giftig för alger, bakterier och svampar. Det började produceras på 1930-talet, och marknadsförs under många olika handelsnamn. Det finns som ren PCP, eller som natriumsalt av PCP, det senare lättlösligt i vatten. Källa: Wikipedia

Råvatten är, enligt NE, ytvatten eller grundvatten som efter någon form av beredning kan användas som dricksvatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.