Författaren Bengt Berg Foto: SVT

Bengt Berg – årets Lagerlövpristagare

Publicerad

Det blir poeten och förläggaren Bengt Berg som får Värmländska Akademiens främsta utmärkelse, Lagerlövet, för 2017.

– Bengt Berg är en välkänd profil i det värmländska kulturlandskapet. Det räcker med att nämna Heidruns förlag, Heidruns bokkafé och inte minst ett stort antal diktsamlingar och andra böcker för att visa att han är en synnerligen värdig pristagare, skriver Värmländska Akademien i ett pressmeddelande.

Utdelats sedan 2003

Värmländska Akademien har delat ut Lagerlövet sedan 2003. Då gick det till Knut Warmland. Sedan dess har utmärkelsen gått till namn som Solveig Ternström, Lars Lerin, Bengt Bratt, Rigmor Gustafsson, Bengt Jonson, Jörgen Zetterquist, Peter Eriksson och Stina Hellqvist.

– Jättekul. Det är ju en bekräftelse på att någon har sett det man gör och tyckt att det är värdefullt. Det är ju ett ensamt jobb att sitta och skriva dikter i Fensbol och ibland tror man nog att man är ensammare än vad man är, säger Bengt Berg.

Inga prispengar

Utmärkelsen för inte med sig några prispengar till pristagaren. Priset är i stället ett lagerlöv i form av en skulptur utförd av konstnären Bo Jonzon.

– En skulptur är fint nog, säger Bengt Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.