Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Poeten Bengt Berg Foto: Jenny Eriksson SVT

Bengt Berg får Aspenström-pris

Uppdaterad
Publicerad

Poeten Bengt Berg är årets mottagare av Werner Aspenströmpriset. Berg får priset för att han skriver ”en demokratisk poesi där de enkla, glanslösa orden har större tyngd än de högstämda, förväntat poetiska”, som en del av motiveringen lyder enligt ett pressmeddelande.

– Det känns jätteroligt, säger Bengt Berg.

Hör Bengt Bergs kommentar till priset i klippet

Bengt Berg debuterade 1974 med diktsamlingen ”Där drömmen slutar” och har sedan dess gett ut ett tiotal samlingar. Hans senaste bok ”Varje morgon går jag ned till sjön och fotograferar vattnet” kom 2019. Han driver även bokförlaget Heidruns.

Priset delas ut av Werner Aspenströmsällskapet och har tidigare gått till bland andra Staffan Westerberg, Elisabeth Rynell, Thomas Tidholm och Tua Forsström.

Själens c-vitamin

Bengt Berg upplever att han fått extra mycket respons på sitt skrivande under coronaperioden. Han publicerar en del på Facebook och tror att många har den där extra tiden till att läsa och ta till sig poesi.

– Jag tror det finns en extra mottaglighet i dessa tider i och med att folk sitter isolerade. Man har behov av en själens c-vitamin som en dikt kan vara.

Aktuell med ny bok

Torsbypoeten och förläggaren Bengt Berg är också aktuell med en ny bok, Dag för dag heter den och ges ut den 12 november.

– Det är en sorts dagbok från coronatiden. Den innehåller både allvar och mer humoristiska betraktelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer