Hör kommunikatör Patrik Otter berätta historien om jägaren och björnen som han speciellt minns Foto: SVT

Berättelser från graven väcks till liv

Publicerad

Nu får de döda i Säffle en del av sin historia berättad. Kila är en av församlingarna i Säffle pastorat där man sökt berättelser om människor utifrån kyrkogårdarnas gravplatser. – Kan man sin historia vet man också vart man är på väg i framtiden, säger Katarina Bjerker, kyrkogårds- och fastighetschef i Säffle pastorat.

Det är kyrkan som står bakom satsningen som hittills gett ett par hundra berättelser om människor som nu är döda men som levt i Kila, Svanskog och Södra Ny. Historierna finns publicerade på webben. Och fler historier är på gång.

– Det kommer att bli mångdubbelt utav detta när alla 13 kyrkogårdarna är presenterade, säger Katarina Bjerker.

Historier ända från 1500-talet

Hittills har man tagit fram uppgifter från kyrkböcker och arkiv. Dessutom har man ordnat med studiecirklar där anhöriga fått berätta vad de vet.

– Och nu är skrönorna med och de är många gånger vidimerade av familjen, säger Katarina Bjerker.

De äldsta historierna är från 1500-talet, men de flesta är av betydligt senare årgång.

Foto: SVT

Rika och fattiga

Katarina Bjerker säger att det ger en bild av människorna som levt i Säffle, men också av samhället, som var ett klassamhälle.

– Vi vet att vissa socknar har haft ett antal riksdagsmän och andra prominenta personer, de är ju omskrivna många gånger. Nu får vi också en beskrivning, en berättelse om de här människorna, precis som vi får berättelser om människor som levt mycket fattigt och kanske förlorat många barn i sjukdomar – och det är också en viktig historia.

Svåra tragedier

Patrik Otter, som är kommunikatör på företeget Askås och som jobbat med projektet, berättar om en berättelse från Svanskog.

– Där finns en grav där fyra barn ligger begravda. De dog allihop under en veckas tid.

Han säger att det är mycket tragedier som berättas.

– Men det finns också glädje i texterna, kärlek och mod och äventyr, det är fascinerande. Drömmen om Amerika finns med där som en röd tråd. Alla berättelser är intressanta och bredden gör att helheten i bygderna lyfts fram på ett bra sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.