Lennart Björklund (till vänster) Per-Anders Persson (mitten) och Jonny Johansson minns en ung Marcus Berg Foto: SVT

Bergs knattetränare minns stjärnan

Publicerad

I Marcus Bergs moderklubb IFK Velen i Rådom utanför Torsby fanns det de som gladde sig lite extra efter gårdagens match mot Italien.

Per-Anders Persson och Jonny Johansson var båda gamla A-lagspelare för IFK Velen under 80-talet och i början av 90-talet blev de tränare för knattelaget. Och en av knattarna hette Marcus Berg:

– Han och hans bror Jonatan var i en klass för sig, säger Per-Anders Persson.

Har du något särkilt minne av honom?

– Det var när han gjorde för många mål. Då bytte vi ut honom. Han fick inte göra för många mål, då blev han avbytare ett tag.

Vad tyckte han om att bli utbytt?

– Det accepterade han.

”Han skulle bli fotbollsproffs sa han”

Marcus Berg föddes 1986 och efter de första åren som pojklagspelare i IFK Velen gick han vidare via Torsby IF och IFK Göteborg till proffsspel I Nederländerna, Tyskland, Grekland och nu i Al Ain i Förenade arabemiraten. Och som landslagsman har han nu varit med att ta Sverige till VM i Ryssland.

– Jag är väl inte den som tar åt mig så men visst är det roligt, det är klart. Att man varit delaktig i början lite grann, säger Jonny Johansson.

Jonny Johansson minns att Marcus hade lite problem med matten i skolan. Men det kvittade:

– Han skulle bli fotbollsproffs sa han, så det spelade ingen roll. Han var bra, gjorde mycket mål. Tekniskt väldigt bra. Inte så våldsamt snabb men han fick ju bollen med sig och det är kanske det man ska börja med. Det är sämre att springa fort och inte ha nån boll.

”När han kom in blev det mål”

Rådom har idag bara ett par hundra invånare. Men i mitten av 80-talet upplevde samhället något av en babyboom, enligt Jonny. Knattelaget fylldes på med närmare 30 barn.

– Det var massor med ungar i det där laget. Jag började med Marcus när det var bollek, när han var sex-sju år. Sen spelade han knatteserien. Han gjorde målen. De andra var ledsna när vi bytte ut honom för de var rädda att de skulle förlora. Alla fick spela lika mycket och det var mycket byten. Men när han kom in blev det mål.

För Marcus, hans bror Jonatan och lagkompisarna, var det fotboll som gällde i den lilla byn. På vintern ordnade Marcus pappa en plan som de kunde spela på trots snön. Mörker och kyla var inget som stoppade fotbollsspelandet.

– Han höll på väldigt mycket och spelade fotboll jämt, säger Per-Anders Persson.

Om någon person ska personifiera IFK Velen så är det Lennart Björklund. Han har varit aktiv i klubben sen han var barn på 60-talet och klippte fotbollsplanen med en handgräsklippare.

– Det tog fyra timmar, berättar han.

”Det skulle vara ett unikum om vi fick fram en sådan spelare till”

Han har varit drivande i klubben, bland annat som ordförande, ända sedan dess. I måndags satt han på helspänn och följde matchen mot Italien.

– Det var hemskt på ett vis. Men när det var 10 minuter kvar började man tänka att det kan ju gå. Man tänker speciellt på Marcus: vilken grej han har varit med om. Det är stort och här i Velen så sträcker man lite grann på sig, det gör man. Det är helt fantastiskt.

Har ni nån ny Marcus Berg på gång här uppe?

– Nja, nån Marcus Berg växer inte på träd, det kan jag säga direkt. Man vet aldrig men det skulle vara ett unikum om vi fick fram en sådan spelare till i vårt kära Velen. Men man ska aldrig säga aldrig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer