• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län. Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att utrymma. Läs mer

Stiftelsen Bergsskolan i Filipstad har lämnat in en ansökan om konkurs.

Bergsskolan ansöker om konkurs

Stiftelsen Bergsskolan i Filipstad har lämnat in en ansökan om konkurs.
– Det blev en ond spiral, säger rektorn.

Antalet studenter på Bergsskolans högskoleprogram har sjunkit flera år i rad och ekonomin är nu så dålig att styrelsen inte ser någon annan lösning än att begära stiftelsen i konkurs. 

Konkursansökan gäller dock bara själva stiftelsen, där högskoleutbildningen bedrivs. Dotterbolaget Bergsskolan Kompetensutveckling AB (BKU), som bedriver uppdragsutbildning och – forskning främst åt industrin, omfattas inte av konkursansökan.

– Efterfrågan på vår uppdragsutbildning är stor, vi gör så mycket vi hinner med och skulle kunna utvidga den verksamheten, säger Jörgen Andersson, VD för BKU och rektor för Bergsskolan i ett pressmeddelande.

”Inget gehör för viktiga förslag”

Beslutet att begära stiftelsen i konkurs fattades sedan det stod klart att en samverkanslösning med den akademiska huvudmannen Luleå tekniska universitet (LTU) inte gick att uppnå.

– Vi har inte fått gehör för våra strategiskt viktiga förslag, bland annat fler platser till den populära preparandutbildningen, Basåret, säger Jörgen Andersson.

– Fler platser på basåret hade gett fler studenter på skolan som utöver ökade intäkter skulle ha gett fler behöriga sökande till högskoleingenjörsprogrammen. Nu blev det i stället en ond spiral, säger Jörgen Andersson.

De studenter som idag är antagna till utbildningar vid Bergsskolan kan dock räkna med att få slutföra sina utbildningar i Filipstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer