Guldvaskning fanns på programmet när bergsskolan i Filipstad skulle locka nya elever till skolan Foto: SVT

Bergsskolan söker nya elever

Publicerad

Idag har Bergsskolan i Filipstad varit invaderad av hundratals gymnasielever som kanske funderar på en karriär inom berg, mineraler och metaller.

Guldvaskning, gjutning och granska ädelstenar i mikroskop, det var några av sakerna som gymnasieeleverna fick testa på under dagen. På plats fanns också representanter från näringslivet som berättade om arbetsmarknaden som väntar

Bergsskolan gör vad de kan för att locka fler studenter och det behövs för skolans överlevnad. Just nu går det 80 elever på skolan och det är för få för att skolan ska klara ekonomin utan donationer och bidrag från näringslivet.

Hoppas på tillväxt

180 elever behövs för att man ska kunna stå på egna ben men rektorn har stora förhoppningar om att skolan ska kunna växa.

-En del är att bli mer kända utanför de sektorerna och kommunerna där Bergskolan är riktigt känd. Det finns många som inte vet vad Bergsskolan är för nånting, vilka utbildningar vi har och att man får jobb. Det behöver vi berätta för fler och det är därför vi gör en så´n här dag som idag där vi har ungefär 200 gymnasielever som kommer hit från olika kommuner, säger Jan Håkanson, rektor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer