Tilliten som finns mellan aktörerna i regionen i satsningen på Akademin för smart specialisering pekas ut som en tydlig framgångsfaktor av OECD. Akademin är skapad av Region Värmland och Karlstads universitet. Foto: SVT

Beröm till värmländsk forskningssatsning från OECD

Publicerad

Akademin för smart specialisering som skapats av Region Värmland och Karlstads universitet har gett unikt goda resultat enligt en utvärdering från OECD. Den har genererat över 400 miljoner kronor till samhällsnyttig forskning på olika områden i Värmland.

Satsningen på Akademin för smart specialisering går ut på att utveckla områden där regionen redan är stark och där det finns en potential att bli konkurrenskraftig internationellt skriver Karlstads universitet och Region Värmland i ett pressmeddelande.

Johan Sterte, rektor Karlstads universitet Foto: SVT

– Vi har lyckats med en systematisk uppbyggnad av forskningskapaciteten vilket bidragit till utveckling av nya och befintliga utbildningar för studenter på universitetet, säger rektor Johan Sterte.

Bra resultat på flera områden

Akademin har bland annat fått till följd att skolor kommer att kunna byggas på ett sätt som bättre stödjer barns hälsa och prestation, nya användningsområden för skogsråvara, effektivare utnyttjande av bredband inom industrin och bättre upplevelser för turister.

OECD, Organisation for Economic Co-operation and Development, berömmer akademin och skriver i sin rapport att framgången i Värmland hänger samman med den mobilisering för förändring som gjorts av aktörer och beslutsfattare genom ett samlat regionalt ledarskap. OECD pekar också på att det läggs vikt vid jämställda arbetsplatser, genusintegrering och normförändringar.

”Unikt samarbetsklimat”

– Vi har ett unikt samarbetsklimat mellan Region Värmland och Karlstads universitet som stöds av avtalet om vår gemensamma akademi för smart specialisering, säger Stina Höök (M), regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden. Det är bra för värmlänningarna, företagen, kommunerna och universitetet. Det gör Värmland till en bättre plats att leva och verka på.

Stina Höök (M) regionråd i Värmland och ordförande i regionala utvecklingsnämnden. Foto: SVT

Akademin för smart specialisering

Akademin för smart specialisering skapades 2015 av Region Värmland och Karlstads universitet.

Ett mål är att skapa mer nytta av forskningen för samhället och stärka de värmländska forskningsmiljöerna. Ett annat mål är att forskningen i Karlstad ska vara av så hög kvalitet att den ökar de externa forskningsmedlen till universitetet.

Det nuvarande avtalet om Akademin för smart specialisering är förlängt till 30 juni 2021. Arbete pågår om en ny avtalsperiod. Dessutom tas en ny strategi för Smart specialisering fram som kommer ligga till grund för det fortsatta arbetet.

(Källa: Karlstads universitet, pressmeddelande 210104)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.