En skiss över hur moskén kan se ut. Foto: Karlstad kommun/Arkitektstudion AB

Ja till moské på Rud

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i kommunfullmäktige sa på måndagen ja till en ny detaljplan som gör det möjligt för Islamiska kulturföreningen att bygga en ny moské på Rud i Karlstad.

Men det var efter en lång debatt som beslutet togs och partierna var inte överens. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna säger nej till detaljplanen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna säger ja.

– Det handlar inte om ifall Islamiska kulturföreningen ska få finnas till. Det handlar om ett planärende. Religionsfriheten är grundlagsskyddad och det finns inget som gör att vi bör säga nej till den här detaljplanen, sa Linda Larsson (S), kommunalråd i opposition.

LÄS MER: Politikerna väntas säga ja till moskébygget

Kommunalrådet Marlene Lund Kopparklint (M) försvarade Moderaternas nej.

– Det handlar inte om något krig mot islam, det handlar om ett planärende där vi menar att marken ska användas till bostäder och inte till en moské, sa Marlene Lund Kopparklint (M).

Svalt intresse för bostadsbyggande

Men Socialdemokraternas pekade på att ingen hittills visat intresse att bygga bostäder på det aktuella området.

– Sent påkomna populistiska svepskäl, sa Linda Larsson om Moderaternas nej.

– Jag undrar om inte Moderaterna övergett sina ideal.

Oppositionsråd Linda Larsson (S) fick majortieten av ledamötena med sig i beslutet att rösta ja till detaljplanen. Foto: SVT

LÄS MER: Islamiska kulturföreningen om oron inför moskébygge

Moderaternas Christian Holm Barenfeldt sa att Moderaternas nej inte står i strid med grundlagen och religionsfriheten.

– Vi står för mångfald, öppenhet och religionsfrihet. Men när det gäller detaljplanen var vi moderater tidiga och tydliga. Vi säger nej av flera anledningar, sa Christian Holm Barenfeldt (M).

Han upprepade att den aktuella tomten istället borde användas för bostadsbyggande.

– Det är inte så att Moderaterna säger nej till att muslimer ska ha en moské. Men jag har en känsla av att någon möjligen kan komma att överklaga beslutet, sa han.

LÄS MER: Kritik mot mosképlanerna också från muslimer

Beslutet innebär att den politiska majoriteten inte lyckats hålla ihop.

– Att stoppa ett sådant här byggprojekt vore inte förtroendeskapande, sa kommunalrådet Andreas Pettersson (C).

”Ser det som ett planärende”

– Karlstad ska vara en stad för alla. Det finns inga hinder för byggnation av en moské på den här tomten, sa kommunalrådet Niklas Wikström (L).

– Jag kan förstå att det finns en oro kring den här frågan, vi ser det som ett planärende. En förening som vill bygga en bönelokal på samma sätt som om Svenska kyrkan skulle vilja göra det, sa kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP).

LÄS MER: Över 400 synpunkter om moskén

Ljubica Jasic Modin (SD) vill se en folkomröstning i frågan. Sverigedemokraterna samlar just nu in underskrifter för en folkomröstning. Foto: SVT

Ljubica Jasic Modin (SD) sa att Sverigedemokraterna inte vill vara med och medverka till en verksamhet som förtrycker kvinnor. Sverigedemokraterna vill ha en folkomröstning om moskébygget. Cirka 5.800 personer har hittills skrivit på kravet på en folkomröstning.

– Vi pratar om en detaljplan, men det är jätteviktigt att väga in också andra frågor, sa hon.

Skärpt säkerhet

Kommunen hade skärpt säkerheten i och utanför sessionssalen i bibliotekshuset inför beslutet. Poliser och väktare kontrollerade besökare till mötet.

37 ledamöter röstade för, 21 ledamöter emot. En ledamot avstod från att rösta, två var frånvarande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygge i Karlstad

Mer i ämnet