Foto: SVT

Beslut om licensjakt på varg decentraliseras

Publicerad

Naturvårdsverket har överlåtit möjligheten att fatta beslut om licensjakt på varg till samtliga län i mellersta rovdjursförvaltningsområdet, där Värmland ingår.

Övriga län i det mellersta rovdjursförvaltningsrådet är Dalarna, Gävleborg, Stockholm, Västmanland, Västra Götaland, Uppsala samt Örebro.

Länsstyrelserna ska nu utreda förutsättningarna för licensjakt i respektive län.

När ett rovdjursförvaltningsområde har uppnått miniminivån för en art kan Naturvårdsverket överlåta möjligheten att fatta beslut om licensjakt till samtliga länsstyrelser som ingår i förvaltningsområdet.

Rovdjursförvaltning på regional nivå

−Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning, säger Carl-Johan Lindström, tillförordnad chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Delegeringen innebär en möjlighet att besluta om licensjakt på varg inom enskilda län, förutsatt att det går att motivera utifrån aktuell lagstiftning i Sverige och EU samt den regionala förvaltningsplanen.

Beslut i höst

Länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet kommer nu att utreda om licensjakt på varg är möjlig utifrån de förutsättningar som finns. Om det finns förutsättning för licensjakt på varg i Värmlands län ska beslut fattas senast den 30 september 2021, och det är först då som Länsstyrelsen kan svara på licensjaktens omfattning i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.