Foto: SVT

Beslutet: Vargjakt hos grannarna stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det norska miljödepartementet säger nej till jakt på 32 vargar i fyra vargrevir, bland annat inne i den så kallade vargzonen intill värmlandsgränsen.

Jakten på de 32 vargarna skulle ha startat i Värmlands grannlän Hedmark den första januari. Den har betecknats som historisk, både på grund av omfattningen, och för att det skulle blivit den första jakten någonsin inne i den fredade så kallade vargzonen längs riksgränsen.

Läs mer: Historisk jakt på vargar

I ett beslut på tisdagförmiddagen konstaterar miljödepartementet att jakten strider både mot den norska Naturmångfaldslagen och Bernkonventionen. Det föreligger inte tillräcklig dokumentation om vargarnas skadeverkningar på husdjur och tamrenar. Dessutom kräver Bernkonventionen att man kan utesluta andra lösningar för att avvärja eventuella skador av vargarna innan jakt tillåts.

– Lagens villkor för fällning av varg är inte uppfyllt, säger klimat- och miljöminister Vidar Helgesen (H) i ett pressmeddelande.

– Det föreligger inte tillräcklig fara för att varg i dessa konkreta revir kommer att orsaka skada på husdjur och tamren.

Regeringen kommer nu att prioritera att få fram tillräckliga medel till bland annat rovdjursavvisande stängsel inne i vargzonen.

Genom dagens beslut sänks kvoten för licensjakten i Norge från historiskt höga 47 vargar till 15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.