Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nattpatrullen känner sig svikna och uthängda av ledningen inom vård och omsorg i Säffle kommun efter utredningen. Foto: SVT

Besvikelse hos nattpatrullen: ”Ledningen svartmålar oss”

Publicerad

I förra veckan presenterade ledningen för vård och omsorg i Säffle kommun en utredning av nattpatrullen inom hemtjänsten.

Man hävdade att utredningen visar att personalen bland annat stuvar om i schemat för att ta längre raster och att man rapporterar felaktiga avvikelser.

– De hänger ut oss, svartmålar oss, säger undersköterskan Anna Lindström.

Ledningen för vård och omsorg i Säffle kommun beslutade att dra in en av tre bilar för nattpatrullen inom hemtjänsten vid årsskiftet.

Det slutade enligt personalen med mängder av brukare som inte fick besök, eller senarelagda besök, för att man inte hann med.

Ledningen backade, satte in en tredje bil igen, men tillsatte också en utredning för att visa om behovet av en tredje bil behövdes.

Kritik mot personalen

I förra veckan presenterades utredningen, och i den riktades det kritik mot personalen.

– Vi har tittat på vid vilka tidpunkter personalen öppnat och låst brukarnas dörrar, när och var bilarna startat och stoppat och hur många brukarlarm som inkommit. Vi har sedan jämfört denna information med vår planering av beviljade insatser och kan konstatera att siffrorna inte riktigt stämmer överens då det varje natt finns ett antal timmar över som varken läggs hos brukare, på restid eller dokumentation, sade Cathrine Jensen, avdelningschef för vård och omsorg, till SVT när utredningen presenterades.

Hävdar långa pauser

Enligt Jensen så pekar utredningen mot att personalen bland annat stuvar om i schemat för att möjliggöra längre pauser under natten, trots att man bara har rätt till korta måltidsuppehåll. Dessutom hävdas det att personalen rapporterat felaktiga avvikelser.

– Man känner att man är misstrodd, de hänger ut oss, svartmålar oss, säger Anna Lindström, undersköterska som jobbar i nattpatrullen.

I videon berättar undersköterskorna och facket mer om besvikelsen efter utredningen.

Sökt svar om vad som är fel

Christine Eriksson, skyddsombud och undersköterska i nattpatrullen, har försökt få svar på vad ledningen menar med felaktiga avvikelser.

– De har inte förklarat för oss vad som skulle vara felaktigt med avvikelserna. De säger att vi har besökt brukare, men sen ändå rapporterat att vi inte hunnit med det. Det enda jag kan komma på är att vi har rapporterat fördröjda besök som avvikelser, och det ska vi göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.