Slutvattnat i Ulvsby – för ett tag. Foto: TT

Bevattningsförbud i Ulvsby – för låga vattenivåer

Uppdaterad
Publicerad

På grund av låga grundvattennivåer i Ulvsbytrakten har Karlstads kommun utfärdat bevattningsförbud i området. Detta efter att vattenförbrukningen ökat betänkligt de senaste dagarna.

Att grundvattennivåerna är låga på flera håll i landet lär knappast komma som någon nyhet, men i Värmland har läget hittills varit under kontroll.

LÄS MER: Låg grundvattennivå i Värmland – hot mot vattenförsörjningen

Men nu är vattenförbrukningen i Ulvsby, utanför Karlstad, dubbelt så hög som i vanliga fall och det är det som ligger bakom bevattningsförbudet från kommunen.

Vad beror det här på?

– Vi vet inte säkert, en av våra drifttekniker går runt i området och kontaktar de boende för att se om det är någon som fyller en pool, eller vattnar eller så, säger Frida Bucht, produktionsplanerare på teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstad.

Skört vattenverk i normala fall

Det är inte helt tomt i det lilla vattenverk som förser Ulvsbyborna med vatten, men vattenverket är så pass litet att varma sommardagar där pooler ska fyllas och trädgårdar vattnas kan innebära att det tar slut på vatten.

– Än så länge finns det lite vatten kvar men grundvattnet som försörjer vattenverket i Ulvsby hinner inte fylla på lika fort som det förbrukas och vi märker att nivån sjunker snabbt, säger Frida Bucht.

”Normalt hushållsbehov” okej

Förbudet gäller tills vidare och gäller all vattenförbrukning ”över det normala hushållsbehovet”, menar Karlstads kommun. Helt okej att duscha och dricka kranvatten alltså, men när det gäller att fylla på pooler eller vattna i trädgården är kommunens uppmaning att vara sparsam.

Dryck och dusch är okej – men spara på trädgårdsvattnet. Foto: TT

– Det här gäller det kommunala vattnet. Har man tillgång till en egen brunn eller annat och kan använda det vattnet så går ju det bra, men man bör inte använda det kommunala vattnet till det, säger Frida Bucht.

I övriga delar av Karlstad finns det inga indikationer på att det ska behöva införas bevattningsförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.