Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
114 miljoner människor är på flykt i världen, men vad händer med kärleken under flykten? Det söker den prisbelönte fotografen Pieter ten Hoopens svar på i utställningen ”Love always” Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Bilder av kärlek på flykt – sorg och längtan i ny utställning på Värmlands museum

Publicerad

114 miljoner människor är på flykt i världen idag enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Men vad händer med kärleken när människor flyr?

Det har den prisbelönte dokumentärfotografen Pieter ten Hoopen undersökt i utställningen ”Love always”.

– Det kan vara kärlek till dem man förlorat, lämnat eller till de som finns med på flykten, säger han.

Pieter ten Hoopen har besökt några av världens största och mest utsatta flyktingläger och mött flyktingar från bland annat Myanmar, Syrien, Venezuela och Sydsudan. Förhoppningen är att deras berättelser om kärlek, sorg och saknad ska öka förståelsen för vad det innebär att fly.

– Ingen av de jag pratat med har lämnat sitt hem frivilligt. Alla vill tillbaka, säger han.

Människorna bakom statistiken

Antalet flyktingar i världen har fördubblats de senaste tio åren, och utställningen har tillkommit i samarbete med organisationen Sverige för UNHCR.

– 114 miljoner är en väldigt hög siffra, men den blir inte riktigt på riktigt förrän man gör några av dem till individer – till människor som vi, säger Åsa Widell, generalsekreterare för samarbetsorganisationen Sverige för UNHCR.

Efter Värmlands museum ska utställningen ”Love always” ut på turné i landet.

I klippet ser du några av bilderna och hör Pieter ten Hoopen berätta om sina möten med människor på flykt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.