Universitetet ser över doktorsutnämningarna

Uppdaterad
Publicerad
Efter att Olav Thon utsetts till hedersdoktor vid Karlstads Universitet har reaktionerna varit starka och många.

Nu väljer flera personer att tacka nej till cermonin då Olav Thon promoveras. En av de som tackar nej är biskop Esbjörn Hagberg. Och universitetet är beredd att ändra reglerna för doktorsutnämningarna.

Av de 500 inbjudna till den högtid den 25 oktober då Olav Thon ska promoveras till hedersdoktor är det 66 som tackat nej till att medverka. Av dem är det fem anställda som tackat nej och angett som skäl att det är för att Olav Thon ska promoveras till hedersdoktor.

Även biskopen Esbjörn Hagberg har tackat nej till medverkan och säger att det är med anledning av de värderingar Olav Thon står för genom att han ställer sig bakom Fremskrittspartiets invandringspolitik.

– Rektor har lyssnat och tagit till sig av kritiken och nu ska vi se över hur processen hur utnämningen till hedersdoktor går till, säger Joachim Gustafsson, kommunikationschef vid universitetet.

Olav Thon, entreprenör och företagare, utnämns till hedersdoktor vid fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap vid Karlstads universitet, och hans öppna stöd för Fremskrittspartiet har fått flera anställda, bland annat forskare, vid Karlstads universitet att protestera mot utnämningen.

Värmlandsnytt har varit i kontakt med anställda på universitetet som berättar om en het debatt som blossat upp på universitetet.

Ingen av dem vi pratat med vill medverka med namn i Värmlandsnytt men säger bland annat:

– Varför är man inte beredd att ompröva det här?

– Hur går det här ihop med vår mångfaldspolicy.

– Även om man inte kan ta tillbaka utnämningen vill jag markera mot den genom att inte medverka vid ceremonin.

– Han utses till hedersdoktor för sitt samhällsengagemang och ska vara en förebild för unga, det gör mig kräkfärdig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer