Björklund: Bra för internatskolorna

Uppdaterad
Publicerad

”Ett välkommet beslut”, säger utbildningsminister Jan Björklund (Fp) om Högsta förvaltningsdomstolens besked i dag. Enligt instansen var det rätt av Skolinspektionen att stänga Lundsberg.

– Elevboenden ska vara trygga och de måste stå under skolledningens ansvar och därmed också under samma tillsyn och inspektion från myndigheterna som skolan gör.

Björklund tror att beslutet är bra för internatskolorna:

Lundsbergs skola

– Hade det tidigare beslutet stått sig tror jag att det hade lett till att många föräldrar hade varit rädda för att skicka sina barn till internatskolor. Då finns det ju plötsligt inget rättsligt ansvar för tryggheten på boendena, säger han.

Det pågår sedan en tid tillbaka en översyn av skollagen i just denna fråga. Jan Björklund kommer nu att ta ställning till om den översynen kommer att avbrytas eller om den ska fortsätta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet