Pianisten, flöjtisten och kompositören Björn J:son Lindh blev 69 år. Foto: SVT

Björn J:son Lindh är död

Publicerad

Arvikabördige pianisten, flöjtisten och kompositören Björn J:son Lindh har avlidit. Han blev 69 år gammal.

Efter skivdebuten 1971 gav han ut en lång rad album i eget namn och fortsatte som studiomusiker. Han skrev musiken till kända filmer som Mannen på taket (1976) och Jägarna (1996) samt komponerade och arrangerade musik för radio, tv och teater.

Elektronmusikkompositören Ralph Lundsten och pianisten Staffan Scheja är musiker han jobbat med genom åren, men närmaste samarbetspartner var gitarristen Janne Schaffer.

– Björn var min bästa vän, kan jag nog säga, och en fantastisk musiker, Gud vad vi har haft mycket roligt tillsammans, säger han till TT.

– Vi var så nära varandra att han kunde säga att jag spelade kass och så, han kom ju från det akademiska hållet och var utbildad på flöjt, piano och komposition medan jag kom från popen. Men vi hade ändå samma, vad ska jag säga, inställning till att spela.

Janne Schaffer träffade Björn J:son Lindh första gången under tidigt 70-tal.

– Jag hörde honom spela på Gyllene Cirkeln i Stockholm, tror jag att det var, och 1973 gjorde vi vårt första album ihop. 40 år alltså. Vi spelade en konsert i Nora kyrka tillsammans i somras. Jag visste att han var sjuk, han ringde mig i mars och berättade det, så jag har varit beredd på att det kunde hända.

Kanske allra mest känd är Björn J:son Lindh för låten ”Brusa högre lilla å” där Janne Schaffer spelar melodistämman.

Fakta om Björn J:son Lindh

Visa

 * Fick sitt genombrott i slutet av 1960-talet som skivarrangör åt Cornelis Vreeswijk.

 * Verkade som studiomusiker och gav ut album som Ramadan (1971), Cous Cous (1972) och Atlantis – bilder från en ö (1983), ofta i samarbete med Janne Schaffer och gruppen Hörselmat.

 * Skrev musiken till kända filmer som Mannen på taket (1976) och Jägarna (1996) samt komponerade och arrangerade musik för radio, tv och teater.

 * Tilldelades Cornelis Vreeswijk-stipendiet 1993.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer