Björnjakten är nu delvis avlyst.

En björn för mycket har skjutits

Uppdaterad
Publicerad

Under loppet av en halvtimme på måndagsmorgonen ska två björnar i Värmland ha fällts och därmed har det skjutits en björn ”för mycket” under årets licensjakt på björn.

På måndagsmorgonen sköts två björnar i Värmland. En i Kärrbackstrand och en nordost om Höljes. Sammanlagt har nu tre björnar skjutits i Värmland vilket är en mer än den tilldelade kvoten på två björnar.

Varje timma ska de jägare som är ute och jagar björn ringa ett speciellt telefonnummer för att kontrollera så att ingen annan björn har skjutits. Detta ska ha gjorts under måndagsmorgonen säger länsstyrelsens besiktningsperson Per Larsson, men björnarna ska ha skjutits så tätt att det inte hann registreras.

– Skytten har absolut inte begått något fel, och jag har svårt att se något annat system som skulle fungera bättre, säger han.

Överskjutningen kommer troligtvis inte få några konsekvenser.

– Förutsatt att allt gått rätt tillväga, och jag ser ingen anledning att tro något annat, så kommer björnen tilldelas skytten, säger Per Larsson.

Det viktigaste för björnstammen, menar Per Larsson, är att det inte är några honor som skjutits.

– Överskjutning är inget stort problem. I Värmland har det hänt en gång på 18 år, säger han.

De båda björnarna som sköts idag var hanar. Björnen som sköts i Kärrbackstrand och som nu har besiktats av länsstyrelsen vägde 230 kilo.

– Det är en stor björn, säger Per Larsson.

Björnen som sköts utanför Höljes vägde 52 kilo.

Förra veckan sköts en björn i Stackerud i Hagfors kommun.  Även det en hane på 152 kilo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer