Siv Janson är övertygad om att signalkräftan snart är ett minne blott. Foto: SVT

Boende vid Acksjön försöker utrota signalkräftan

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva arten signalkräfta hittas i fler och fler värmländska sjöar och vattendrag. Senast förra veckan upptäcktes ett utbrott av kräftpest på ett tiotal ställen i Säffle och Årjäng. I Acksjön utanför Molkom i Karlstads kommun har ortsborna bestämt sig för att utrota signalkräftan, som bär på smittan.

Erik Johansson tar den svarta plasthinken i ena handen och tar några stadiga kliv ner mot den nästan torrlagda Horrsjöälven i sina foppatofflor. Han ska tömma burarna som han har lagt ner på älvbotten och hoppas på storfångst idag. Det är tredje året i rad som han ägnar våren och sommaren åt att fiska signalkräftor.

– Precis när isen bryter går jag ut. Jag lägger i burar och agnar med fisk eller korv och sedan är det bara att vänta, säger Erik Johansson, som bor vid Acksjön.

Erik Johansson ägnar mycket tid åt att försöka få bort signalkräftorna ur Horrsjöälven. Foto: SVT

Varannan dag tömmer han burarna under sommaren och en till två nätter i veckan är han ute och plockar signalkräftor med händerna.

Signalkräftan kommer ursprungligen från Nordamerika och har inplanterats i svenska vatten. Arten bär på kräftpest, vilket gör att den slår ut den svenska flodkräftan och kan påverka öringbeståndet i till exempel Horrsjöälven negativt.

Hoppas på mer öring

Signalkräftorna finns på en sträcka av ungefär 150 meter i älven, och det är Acksjöns fiskevårdsområdesförening som har startat projektet att försöka utrota dem. För snart tre år sedan sökte föreningen och beviljades ett bidrag på 50 000 kronor från Länsstyrelsen i Värmland för att kunna köpa in burar och andra redskap som behövs.

– Jag hoppas att öringstammen ska växa till sig, och sedan hoppas vi att vi kan plantera in flodkräfta eftersom de verkar trivas i den steniga älven, säger Siv Janson, ordförande i fiskevårdsområdesföreningen i Acksjön.

Färre och mindre

Hon konstaterar att kräftorna i älven har blivit mindre, både till antal och storlek, sedan projektet började för två år sedan. Och Erik Johansson är tror att de ska lyckas med att utrota signalkräftan.

– Det är nog inte gjort på en handvändning. Men de kommer att försvinna, säger Erik Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.