Trendtaxi fick trafiktillståndet återkallat, men kan ha kvar sitt avtal med Värmlandstrafik. Foto: SVT

Trendtaxis trafiktillstånd återkallat – fortsatt uppdrag åt Värmlandstrafik ändå

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget AB Trendtaxi som ansvarar för en del av färdtjänsten i Värmland har fått sitt trafiktillstånd återkallat. Trots det anlitas bolaget fortfarande av Värmlandstrafik.

– Det bolaget som vi har återkallat trafiktillståndet för kan inte bedriva taxitrafik, säger Markus Edsbagge, enhetschef vid Transportstyrelsen.

Men enligt Värmlandstrafik kan Trendtaxi fortsätta att ansvara för samhällstransporterna trots återkallat trafiktillstånd och trots att bolagets vd i september i år dömdes för brott mot socialförsäkringsbalken. Eftersom Trendtaxi i sin tur anlitar underentreprenörer.

– Det är deras underentreprenörer som utfört trafiken. Vi har ett avtal med AB Trendtaxi men det är inte de som utfört trafiken, säger Anders Wahlén, servicetrafikchef vid Värmlandstrafik.

Två av AB Trendtaxis dotterbolag, som varit underentreprenörer åt bolaget har också fått sina trafiktillstånd indragna. Men de som kör som underentreprenörer nu har trafiktillstånd, uppger Wahlén.

Rapporterade inte köruppgifter

Transportstyrelsen återkallade Trendtaxis trafiktillstånd efter att köruppgifter från ett 30-tal bilars taxametrar inte rapporterats till redovisningscentralen. Det ska ha skett vid upprepade tillfällen.

– Det förhindrar skattekontrollen och det blir inte konkurrensneutralt. De seriösa aktörerna kan inte längre konkurrera med de priser som det ger och det är precis det vi vill komma åt med den här lagstiftningen som finns, säger Markus Edsbagge.

Han hänvisar till en relativt ny lag, lagen om beställaransvar.

Markus Edsbagge säger att han inte läst Värmlandstrafiks avtal i detalj.

– Men det jag har fått till mig att det som stått i den upphandling som Region Värmland gjort innebär att den som upphandlas ska ha ett trafiktillstånd. det är också en kvalitetsstämpel på att man bedriver trafiken rätt, säger han.

Trendtaxi har tilldelats färdtjänst i Karlstad

Trendtaxi har sedan flera år tillbaka ansvarat för färdtjänst i norra Värmland. Nu har de också tilldelats färdtjänst i Karlstad. Men det beslutet är överklagat och ligger i förvaltningsrätten för avgörande.

– Det är en pågående juridisk process så vi får väl avvakta en kommande dom där och uttala oss efter det, säger Anders Wahlén.

SVT Nyheter Värmland har sökt Trendtaxis vd för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.