Hör Ulf Hedenäs berätta om hur Stjärnsfors museums mest spännande fotografi togs och vilka världsindustrier som startades på orten i klippet ovan. Foto: SVT

Bortglömda Stjärnsfors bruk: ”Det var här allt började”

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnsfors bruk i Norra Råda är idag en övergiven plats men en gång i tiden var här full produktion. Två viktiga industrier i dagens Värmland har sin vagga här.

– Ingen från bolagen som har verkat här har brytt sig speciellt om det här, säger Ulf Hedenäs i föreningen Stjärnsfors KulturNöje.

Ulf Hedenäs har många år jobbat för att bevara minnet av Stjärnsfors bruk i kvarnen som finns kvar. Här har han byggt modeller av det gamla brukssamhällets olika epoker med hjälp av ett fåtal fotografier.

Under nästan 350 år gav verksamheterna arbete till många människor. Här fanns järnbruk redan 1668, en såg byggdes 1675, år 1888 startades en pappersmassefabrik och två storindustrier i dagens Värmland har sin vagga här.

Sveriges övergivna platser

– Det var här allt började, säger Ulf Hedenäs.

Hör Ulf Hedenäs berätta om hur Stjärnsfors museums mest spännande fotografi togs och vilka världsindustrier som startades på orten i klippet ovan.

Stjärnsfors

• Stjärnsfors är ett gammalt brukssamhälle i Hagfors kommun utanför Uddeholm

• Förr fanns järnbruk, såg och pappersmassefabrik

• Idag finns några enstaka bostadshus, herrgården, stationen och några gamla industribyggnader

• På industriområdet finns ett bruks- och kvarnmuseum som under pandemin hållt stängt

• Den första hammarsmedjan och masugnen byggdes 1668

• I mitten av 1700-talet var bruket Sveriges största i branschen

• Släkten Geijer ägde och styrde företaget under senare delen av 1800-talet

källa: https://varmlandskindustrihistoria.wordpress.com/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet