Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det byggs mycket bostäder i Värmland men ändå är det brist på bostäder i hälften av länets kommuner Foto: SVT

Bostadsbrist i hälften av Värmlands kommuner

Publicerad

Det byggs mycket i Värmland. Men den årliga sammanställningen av kommunernas bostäder visar på stora skillnader på glesbygd och storstad.

I fjol blev 540 nya bostäder inflyttningsklara i Värmland och 1240 nya började byggas. I år är det fler än 2400 och nästa år tros det gå ner till 1600. Men trots det tror hälften av kommunerna på ett fortsatt underskott på bostäder de närmaste åren.

-Det som slagit mig mest är att det fortfarande råder bostadsbrist i hälften av kommunerna trots ett högt bostadsbyggande de senaste åren, säger Christer Engström, bostadshandläggare på Länsstyrelsen och en av författarna till rapporten.

Höga byggkostnader ett problem

Mest byggs det i Karlstad. I Karlstad kan byggherrarna räkna med att få till baka sina byggkostnader, men i de flesta kommunerna i Värmland får man lita till allmännyttan för att överhuvudtaget få nya bostäder.

-Man måste också jobba mycket mer med det befintliga bostadsbeståndet för att det ska passa befolkningssammansättningen. Vi blir äldre, har kanske fler barn och så vidare, säger Magnus Ahlstrand, plan- och bostadssamordnare på Länsstyrelsen i Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer