Det råder fortsatt bostadsbrist i större delen av Värmland. Foto: SVT

Bostadsbrist i mer än hälften av Värmlands kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Det råder fortsatt bostadsbrist i Värmlands kommuner även om siffrorna ser något bättre ut för 2019 jämfört med 2018.

Samtidigt färdigställdes det lägsta antalet bostäder sedan 2014 under fjolåret.

När Länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys för 2019 presenterades är signalen tydlig: Det råder fortsatt bostadsbrist i länet.

9 av 16 kommuner uppger att de har ett underskott på bostäder medan 11 av 16 rapporterar ett underskott när det gäller centralorten.

Bättre än 2018

Siffrorna är dock bättre än 2018. Då var det underskott i 11 kommuner, sedan dess har Årjäng och Arvika gått från underskott till balans på bostadsmarknaden. Hagfors och Eda har i sin tur gått från att ha haft ett överskott på bostäder till balans.

Filipstad är den enda kommunen i Värmland som visar ett överskott på bostäder 2019.

Värmlands befolkning ökade med 932 personer förra året och samtidigt färdigställdes 644 bostäder, den lägsta siffran sedan 2014. Av det totala antalet färdigställdes 399 i Karlstads kommun.

Fler bostäder påbörjas

För 2020 ser läget bättre ut. I år förväntas byggnation av 1 626 bostäder att påbörjas.

– Värmland fortsätter producera bostäder men bristen är ändå påtaglig, särskilt för sårbara grupper som unga och äldre. Tilltron till ett fortsatt byggande är stark men framtiden är så klart oviss och svår att sia om, säger Amanda Bäckström, plan- och bostadshandläggare på Länsstyrelsen Värmland, i ett pressmeddelande.

Det kan även noteras att det i rapporten ur flera aspekter betonas att det råder osäkerhet inför framtiden på grund av den pågående coronapandemin.

Bostadsmarknadsläget i kommunerna

Underskott: Karlstad, Hammarö, Grums, Kil, Forshaga, Kristinehamn, Storfors, Sunne, Torsby.

Balans: Säffle, Årjäng, Arvika, Eda, Hagfors.

Överskott: Filipstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.