Börje Liviken (M), ordförande för Årjängs Bostads AB. Foto: SVT

Bostadsbyggandet på landsbygden bromsas

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det råder bostadsbrist i många kommuner bromsas byggandet av nya bostäder i glesbygden. Anledningen är regler som gör att det blir förlustaffär för de kommunala bostadsbolagen att bygga.

Enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät uppger 240 av landets 290 kommuner brist på bostäder. Flera kommuner som SVT Nyheter Värmland varit i kontakt med uppger att de vill bygga fler bostäder, men att de bromsas av regler som gör att det blir en förlustaffär. Ibland på flera miljoner kronor.

I Årjäng går industrierna bra och man bygger ut det stora köpcentret i kommunen. Allt fler lockas dit och bostadskön har vuxit de senaste åren.

Men trots att man alltså har planer på att bygga flera nya flerfamiljshus och ett trygghetsboende, så bromsas utvecklingen.

– Det vi borde göra på 2-3 år måste vi ha mellan 10-15 år på oss för att kunna genomföra, av rent ekonomiska skäl. Frågan är om regeringen önskar lägga ner landsbygden med tanke på sådana här regler, säger Börje Liviken (M), ordförande för Årjängs Bostads AB.

Lägre värde i glesbygden

Regeln som sätter käppar i hjulet innebär att man måste göra en marknadsvärdering av huset när det är klart, det vill säga sätta ett pris på vad huset skulle kunna vara värt vid en försäljning i dag. I glesbygden är det värdet mycket lägre än i storstäderna. Men eftersom det är marknadsvärdet man måste ta hänsyn till blir det nedskrivning och direkt förlust för bolaget.

Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) Foto: SVT

 – Det kan man göra något år, men i längden underminerar det bostadsbolaget. Reglerna är käpprätt åt helsike. Det missgynnar landsbygden gentemot storstäderna och vill vi ha byggnation i hela landet så måste man göra något åt det, säger Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S).

Bostadsministern på besök

I Årjäng har politikerna lyft frågan till regeringen vilket lett till att ett besök av bostadsministern är inplanerat i slutet av mars. Då ska man bland annat diskutera frågan. Men Årjäng är inte den enda kommunen som är kritiska till reglerna. Nätverket SmåKom, där 69 småkommuner samverkar, har skrivit debattartiklar och frågan debatterades nyligen i riksdagen. Bostadsminister Peter Eriksson (MP) håller fast vid vad han sa då.

–  Har man en lång bostadskö, bygger nytt och kan hyra ut lägenheterna långsiktigt så behöver man inte göra en nedskrivning. Det är min bedömning, säger han.

Men riktigt så enkelt är det inte, visar det sig.

– Tyvärr går det stick i stäv med vad revisorerna säger. Vi får helt olika budskap, det är en sådan sak vi måste ta upp när Peter Eriksson kommer hit. Jag hoppas att vi kommer till en punkt där Peter antingen får rätt eller ändrar reglerna så att vi slipper nedskrivningarna, säger kommunalrådet Daniel Schützer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.