Foto: SVT

Bostadslösa ungdomar kan förlora gymnasieplatser

Uppdaterad
Publicerad

Hassan är en av flera ensamkommande ungdomar i Karlstad som väntar på att få börja gymnasiet i höst. Men de har ingenstans att bo och kan därför förlora sina gymnasieplatser.

– Det är inte bara jag, det finns många afghankillar som har samma problem som mig. De ska börja gymnasiet och de behöver någonstans att bo, säger Hassan.

Flera ensamkommande unga har fått vänta för länge på besked om uppehållstillstånd. De ska nu få en ny chans att stanna genom den nya gymnasielagen som kom den första juli i år.

Några volontärer har reagerat på den här situationen så Nätverket Världen i Värmland har därför ställt upp ett tält för att de bostadslösa ungdomarna ska få tak över huvudet.

Totalt handlar det om drygt 60 ungdomar som är bostadslösa i Karlstad och tio av dem har nu i alla fall tak över huvudet.

– Det vi har gjort är att vi har kontaktat kommunen för att ha ett planeringsmöte tillsammans. Vi är alla lite överrumplade av den här situationen och då är det bättre att vi pratar ihop oss – vi som möter ungdomarna i vardagen och de som sitter på makten och kan bestämma, säger Monica Sturegren.

Kan få flytta

Hassan är en av de ungdomar som kom till Sverige 2015 som asylsökande och som har uppnått myndighetsålder. De boende som Migrationsverket hänvisar till finns inte i Karlstad kommun och det innebär att Hassan skulle förlora sin plats på IT-gymnasiet i Karlstad där tanken är att han ska börja i höst. Därmed förlorar han även rätten till att få uppehållstillstånd.

Det här problemet förekommer även i andra kommuner i Värmland såsom Forshaga, Kristinehamn och Sunne.

Men vad gör Karlstad kommun åt det här?

– Vi vill titta på var och en av deras situation individuellt. Ungdomarna är välkomna till socialförvaltningen där de då gör en individuell bedömning för vilken hjälp som kan ges, säger kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP).

Trots att Hassan är bostadslös, ser han ljust på framtiden.

– Just nu har jag ett hem, det känns bra men jag hoppas att det blir bra i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.