Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christoffer Lilja, platschef Branäs till vänster och glada premiäråkare till höger.

Branäs bjuder på snö vid nyöppningen

Uppdaterad
Publicerad

I de södra delarna av Värmland är det mest regn som gäller. Men i norr är skidsäsongen i gång. Under den kommande helgen öppnar såväl Ski Sunne som Valfjället och Hovfjället sina skidanläggningar. Först ut är dock Branäs som rullade i gång sina liftar redan under fredagsmorgonen.

På toppen av Branäsberget vräker snön ner när vi kommer dit under fredagsförmiddagen. Den lysande vita snön utgör en bjärt kontrast mot det regn som piskade bilens vindruta större delen av vägen mellan Karlstad och Branäs.

– Med det här vädret kan man inte tycka annat än att det är underbart. Nu saknas egentligen bara solen, säger Christoffer Lilja som är platschef i Branäs.

Det är först under de senaste åren som Branäs förmått öppna så tidigt som i mitten av december. Och för anläggningen är det av betydelse att kunna öppna så tidigt det bara går.

– Det är väldigt viktigt för oss att få ihop gäster tidigt på säsongen, visa vad vi kan göra och visa framtida gäster att vi kan lägga snö och ha öppet så här tidigt i december, säger Christoffer Lilja.

Inte bara värmlänningar

I backarna är det gott om barnfamiljer redan den första öppningsdagen.

– Det är jättebra. Jag tycker det är kul att åka skidor, säger Ellen Wennerbrink från Göteborg.

Vad är det som är kul med det då?

– Typ att man får använda hela kroppen och så.

Ellen Wennerbrink kommer från Göteborg och är i Branäs tillsammans med sin mamma, pappa och bror. Och brorsan är precis lika nöjd som syrran över att få knäppa på sig pjäxor och skidor.

– Grejen är att ha kul i snön, säger Malte Wennerbrink.

Medan syskonen Wennerbrink låter skidorna glida vidare i snön blickar Branäs platschef ut över anläggningen och blinkar bort nysnön som yr runt ögonen.

– Just nu är förhållandena perfekta. Vi har haft en del problem med Kung Bore som bjudit omväxlande plus- och minusgrader. Men vi har haft minusgrader vissa nätter och det har vi tagit vara på, säger Christoffer Lilja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer