Det var på ett transportband som elden härjade på måndagskvällen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brand i industribyggnad utanför Filipstad

Uppdaterad
Publicerad
Det brann i en industribyggnad vid Gåsgruvans kalkverk utanför Filipstad på måndagskvällen. En styrka om cirka 30 personer från räddningstjänsten arbetade för att släcka branden som släcktes under natten.
– Det var en väldigt ovanlig brand där det brann trettio meter över jord samtidigt som det brann trettio meter under jord. Ovanlig och förenad med väldigt stora risker, säger Johan Szymanski, räddningsledare i beredskap på tisdagsmorgonen.

Vid midnatt var branden under kontroll enligt räddningsledare Szymanski.

Larmet om branden kom 18.43. Initialt brann det kraftigt i ett transportband av gummi vilket orsakade stor rökutveckling. Transportbandet sstår utomhus. Men räddningstjänsten fick snart begära förstärkning.

– Det brinner i alltifrån gruvan till transportband och i fabriksbyggnaden, säger Magnus Djursvik strax efter halv nio på måndagskvällen.

Då hade räddningstjänsten inte kontroll över branden.

– Den är omfattande just nu. Vår plan är att försöka släcka branden från utsidan men det är ganska komplicerat, säger Magnus Djursvik.

Fem tons gasoltank

Cirka 30 personer från räddningstjänsten, fördelat på fyra släckbilar, fyra tankbilar, två höjfordon och några ledningsfordon var på plats, enligt Magnus Djursvik.

– De risker vi ser är dels en fem tons gasoltank, dels ett sprängmedelsförråd, som finns på området men inte i omedelbar närhet, säger Magnus Djursvik.

Det är dock oklart hur mycket gasol som fanns i tanken.

Inga skadade

Vid 21.45 hade räddningstjänsten ännu inte fått kontroll på branden.

– Vi jobbar med samma bemanning och har inte fått branden under kontroll, säger Magnus Djursvik, som inte ser någon större risk att branden sprider sig utanför industriområdet.

Ingen person ska ha kommit till skada, enligt räddningstjänsten. Branden ska ha upptäckts av personal på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer