Ett 80-tal djur beräknas ha dött i branden. Foto: Bengt Andersson

Brand i ladugård i Säffle kommun

Uppdaterad
Publicerad

Ett 80-tal kvigor och kalvar, beräknas ha dött i den brand som härjade i en ladugård norr om Nysäter utanför Säffle på söndagskvällen. Ladugården var övertänd när räddningstjänsten kom till platsen.

– Det är 120 djur evakuerade. Resten är kvar inne, sa Mikael Ohlson vid räddningstjänsten på kvällen.

Det var vid 17.30-tiden under söndagen som räddningstjänsten larmades till Aspsäters gård i Nysäter utanför Säffle.

När SVT Nyheter Värmland inledningsvis pratade med räddningstjänsten beskrevs situationen som rörig, och de hade inte mycket tid till att beskriva räddningsarbetet.

– Det är en ladugård. Det är rörigt på plats. Vi har fått ut ett antal kor. Det är oklart hur många som är kvar inne, sade räddningstjänstens befäl på plats till SVT Nyheter Värmland.

200 kor i ladugården

Mikael Ohlson är skadeplatschef på räddningstjänsten och berättar att ladugården var hushåll för omkring 200 kor.

– Det är 120 djur evakuerade. Resten är kvar inne. Det var de boende som hade lyckats få ut dem innan vi kom till platsen, säger Mikael Ohlson.

Vid 19-tiden meddelade räddningstjänsten att man låter ladugården brinna ner och i stället fokuserar sig på att kontrollera spridningen.

– Det går framåt. Vi har ett antal styrkor på plats och vi håller på att begränsa brandens spridning, säger Mikael Ohlson.

Och hoppet för djuren som blev kvar inne?

– Det finns inte längre.

Grannar hjälpte till

Räddningstjänsten uppskattar att det rör sig om ett 80-tal djur, kvigor och kalvar, som dött i branden. En exakt siffra kommer att meddelas senare.

Mikael Ohlson vill ge beröm till de lokala bönderna som ska ha hjälpt till under räddningsinsatsen.

– De kommer med traktorer och vatten. Det är fantastiskt hur de ställer upp för varandra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.