Foto: David Hårseth

Brand orsakade strömavbrott i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

En brand i ett ställverk har under natten orsakat strömavbrott i stora delar av västra Karlstad. Runt 6 000 anläggningar har varit utan ström.

Explosionen ska ha berott på kortslutning i en strömtransformator där olja läckt och fattat eld. Att explosionen blev så pass kraftig berodde på att högt tryck bildades mellan oljan och porslinet som isolerar transformatorn.

Larmet om explosionen i ett ställverk på Körkarlsvägen i Karlstad nådde SOS klockan 22:17 på måndagskvällen. Ett par minuter före klockan 01 i natt uppgav kommunen att alla ska ha fått strömmen tillbaka. En del kunder kan dock ha fortsatta problem under morgonen med stadsnätet.

Under tisdagsförmiddagen genomfördes en besiktning av anläggningen, men varför det blev kortslutning i transformatorn vet man inte ännu.

– Det vet vi inte i nuläget. Det får vi kika på under dagen och också prata med vår leverantör av den här utrustningen, säger Lars Elfstrand, elnätschef på Karlstads el- och stadsnät.

Lars Elfstrand, elnätschef på Karlstads el- och stadsnät har idag besiktigat anläggningen. Foto: SVT

När anläggningen kan fungera som vanligt igen är också oklart.

– Nu undersöker vi hur vi kan få ifatt i reservdelar, så här och nu har jag ingen tid på när anläggningen kan vara fullt lagad igen, säger Lars Elfstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.