Miljöfarligt skum rann ut från den brandbil som hade vält ner i ett dike på Karlstad flygplats på fredagskvällen. Foto: Räddningstjänsten Karlstad

Brandbil välte – läckte miljöfarligt skum

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 600 liter koncentrerad skumvätska som är miljöfarlig har läckt ut från en brandbil som välte ner i ett dike på Karlstad Airport på fredagskvällen. Saneringsarbete pågår för att skydda ett vattenskyddsområde i närheten.

Olyckan orsakades av ishalka under en pågående övning och chauffören mår efter omständigheterna bra, uppger Karlstads kommun i ett pressmeddelande.

Det finns ett vattenskyddsområde cirka 500 meter från diket där brandbilen välte ner och den koncentrerade skumvätskan är miljöfarlig och har lång nedbrytningstid.

– Vi vill inte att det sprider sig till grundvattnet och vattenskyddsområdet, säger Ola Åkesson, räddningschef i beredskap.

Har pågått under natten

Räddningstjänsten lade ut sand och sandsäckar för att förhindra spridning och arbetet med att sanera området vid brandbilen har pågått under natten bland annat med slamsugning.

– Under helgen kommer arbetet fortsätta med att schakta bort ytskiktet i diket, förklarar Ola Åkesson.

Han uppger att kommunen har stängt av det vattenverk som tar vattnet från de närliggande skyddsområdet i närheten.

På måndag ska Karlstad Airport, Karlstads kommun och Länsstyrelsen mötas för att ta frågan vidare och se om det behöver göras några fler åtgärder.

– Vi har följt våra rutiner på operativ- och stabsnivå. Det är Räddningstjänsten som ledde den akuta aktionen och som vi hela vägen samarbetat med. Vi kommer också fortsatt ha tät kontakt med Länsstyrelsen, säger Lars Ogenvall, verksamhetschef på Karlstad Airport i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer