Foto: SVT

MSB: ”Brandflygets insats var ovärderlig”

Publicerad

Det frivilliga brandflyget har haft en ovanligt viktig betydelse för upptäckten av bränder den gångna sommaren, det konstaterar man på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i Karlstad. Bara i Värmland upptäcktes mer än 60 bränder från ovan.

Sommaren 2018 var extrem ur brandsynpunkt med brandriskvärden som aldrig tidigare uppmätts i Sverige enligt MSB. När skogsbränderna rasade som mest blev behovet av brandflyg väldigt tydligt.

– Det är en ovärderlig insats de har gjort, dels att upptäcka bränder men också att kunna övervaka spridningen och ge lägesbilder och underlag, säger Mette Lindahl Olsson, biträdande enhetschef på MSB.

Jämfört med en vanlig sommar har brandflygen flugit betydligt mer och upptäckt många fler bränder.

– En normal sommar upptäcker brandflyget hundra bränder i år har man upptäckt över 520 bränder, bara i sommar.

Spräckt budget

62 av de 520 bränderna upptäcktes i Värmland bara i sommar – det trots att brandflyget här i länet låg nere under delar av våren, på grund av en överklagad upphandling.

Totalt gjordes 4300 brandflygningar i landet och budgeten spräcktes flera gånger om.

– Vi har en budget på två miljoner kronor om året och i år är vi uppe i nästan 25 miljoner kronor. Men, räknar man till vad som sparats på att upptäcka bränderna tidigt så är det ingen dyr prislapp.

Vem betalar?

– Det blir MSB som får betala ut det här och vi hoppas givetvis på extra pengar från regeringen.

Uppföljning av sommaren

MSB ska nu ska följa upp sommarens erfarenheter för att se vad man kan utveckla och förbättra. Man ska också säkerställa att alla Länsstyrelser har upphandlat brandflyg inför nästa sommar.

– Vi har mycket av lära efter den här sommaren och vill snabba upp förloppen och utbilda de olika taktiska resurserna tillsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer