Margareta Lood, verksamhetschef för Kvinnosjukvården i Värmland. Foto: SVT

Brev ska minska vårdkön till kvinnokliniken

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnokliniken i Värmland har uppemot 50 tomma läkartider varje vecka samtidigt som patientkön är lång.

Orsaken är sena avbokningar och patienter som inte dyker upp.

– Vi har 20 till 30 procent som bokar av sent, inom 48 timmar, eller också uteblir helt. Det känns som resursslöseri naturligtvis eftersom vi också ser att vi har långa väntelistor, säger Margareta Lood, verksamhetschef för Kvinnosjukvården i Värmland.

Skälen till att så många patienter inte dyker upp är många:

– När jag själv har suttit på mottagningen kan det vara att man har glömt bort eller att man inte har prioriteterna – och visst händer det att det är någon som inte fått kallelsen, säger Margareta Lood.

700 kvinnor i kö

Kvinnokliniken i Värmland tar emot cirka 6.000 patienter varje år. Just nu står 700 kvinnor i kö och nu har man skickat ut ett brev till närmare 300 av dem för att ta reda på om de fortfarande behöver sin tid för att på sätt skaka fram fler tider till de som verkligen behöver dem.

– Vi har 70 patienter som skulle ha haft en tid inom vårdgarantin Och vi står med 50 tomma tider så skulle vi väldigt snabbt kunna ta oss an de patienterna.

”Hoppas man tar till sig”

Och hittills har utfallet på brevet varit bra, tycker Margareta Lood:

– Jag tror att många patienter tycker att det bara varit bra. Många har svarat. Det är cirka tio procent som tackat nej till erbjuden tid. Sen så har nån enstaka patient upplevt att vi vill bli av med patienten men det är absolut inte syftet.

– Min förhoppning är att man tar till sig brevet där det står att vi har många tomma tider och där vi vädjar till patienten att de ska komma på erbjuden tid just för att det får såna konsekvenser för oss att det är svårt att fylla tider som är svåra att boka om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.