Charlotte Björge föder upp arabhästar i Sörmark i norra Värmland och går just nu i väntans tider.
– Jag har sex ston som väntar föl, jag har fått ett föl så nu väntar jag på fem till. Det blev en lite skakig start nu med henne, så jag har en sommar framför mig som kniper i både hjärta och själ, säger hon.
I videon träffar du det nyfödda fölet som behövde hjälp på grund av diarré och hör Charlotte beskriva oron över att inte få hjälp av veterinär i tid.
Tufft för distriktsveterinärerna att bemanna
Distriktsveterinärerna har i uppdrag att ha beredskap och upprätthålla djursjukvård dygnet runt. I Värmland finns distriktsveterinärer i Arvika, Säffle, Kristinehamn och Sunne. Men man får allt svårare att bemanna och leva upp till uppdraget, berättar en av veterinärerna som SVT pratat med.
Bristen på utbildade veterinärer gör att färre veterinärer tvingas att åka allt längre till djur som behöver hjälp.
– Det är ett bekymmer som vuxit. Det har blivit sämre och svårare att få tag i veterinärer i god tid. Ibland kommer de från Arvika eller Kristinehamn. Det är ju långväga, minst ett par timmars väntetid, säger Bo Sjökvist på Stensgård norr om Torsby.
Han bedriver mjölkproduktion och har ansvar för 170 djur.
Samarbete med privata aktörer
Hillevi Lindström är chef för Distriktsveterinärerna och förklarar att idag är Distriktsveterinärerna ensamma om att ha det uppdraget men att veterinärerna är för få.
– Vi skulle vilja se ett samarbete där vi är fler som delar på beredskapen, ett samarbete med privata aktörer. Så sker redan idag på flera platser, säger hon.
Inga beslut om nedstängning i Värmland
Hillevi Lindström säger att en förändring har skett över tid eftersom människor i dag har ett annat förhållningssätt till husdjur som behandlas för fler åkommor idag än tidigare.
– Vi täcker Värmland, som det ser ut idag. Ibland tvingas vi stänga ner områden, det gör vi inte med lätthet men måste göra det med hänsyn till vår personal. I dagsläget finns inga beslut om en sådan förändring, säger hon.