Genrebild. Foto: SVT

Brister i säkerheten – planet halkade

Uppdaterad
Publicerad

Haverikommissionen har nu utrett händelsen när ett flygplan halkade av landningsbanan på flygplatsen i Torsby förra året.

Man har kommit fram till att det var brister i säkerheten som orskade tillbudet.

Händelsen inträffade i januari 2014 när ett flygplan från den estniska operatören Avies halkade av landningsbanan vid en flygning mellan Arlanda och Torsby flygplats. Landningen skedde på kvällen med mycket dåligt väder och snö. Planet halkade av landningsbanan och styrde in i en snödriva.

Haverikommisssionen har nu utrett händelseförloppet i en rapport och kommit fram till vad som orsakat incidenten.

Brustit i säkerhet

I rapporten konstaterar Haverikommissionen att Avies brustit i flera säkerhetsaspekter vid och innan landning. Bland annat var inflygningen inte stabiliserad och dessutom skedde sättningen för långt in på banan och i för hög hastighet.

Haverikommissionen konstaterar också att operatörens systematiska säkerhetsarbete inte levt upp till kraven.

Sa upp avtalet

I våras sa Trafikverket upp avtalet med Avies som inte längre trafikerar de värmländska flyglinjerna.

Haverikommissionens slutsats blir därför en rekommendation till den estniska tillsynsmyndigheten för kommersiell flygtrafik att skärpa tillsynen av operatören Avies.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.